BIOGRAFIE

Biografie

Cristian Lolea este unul dintre acei compozitori care reuşesc să abordeze cu succes şi într-o manieră originală zone muzicale de facturi foarte diferite, de la muzică de avangardă până la pop-rock.

Lucrările sale de muzică contemporană au fost cântate în multe ţări din Europa şi America şi premiate la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, precum „The Roads of Romanticism” (Varşovia, 2007 – Premiul I) sau Concursul Internaţional de Compoziţie “George Enescu” (Bucureşti, 2009 – Premiu Special). De asemenea, au făcut parte din programul unor renumite festivaluri internaţionale, ca Toamna Varşoviană, Festivalul George Enescu sau World Music Days.

Pentru muzica sa de film, Cristian Lolea a fost distins cu Premiul „Georges Delerue” (în 2020, pentru Servants), Premiul pentru cea mai bună muzică originală la Festivalul Internațional de Film de la Saint-Jean-de-Luz (în 2020, pentru Servants), Mențiune Specială pentru muzică originală la Gala Cineaștilor din Republica Moldova (în 2020, pentru Grădina Sovietică), Premiul Uniunii Cineaștilor din România (în 2016, pentru Carmen, și în 2017, pentru Orizont) și Premiul Gopo (în 2008, pentru Îngerul necesar).

În domeniul muzicii de divertisment, din 2000 până în 2001, Cristian Lolea a fost membru al trupei ionescu’. Single-ul Romania de vânzare a fost Number 1 în Romanian Top Ten MCM timp de trei săptămâni consecutive, în anul 2000.

Cristian Lolea este, de asemenea, şi un orchestrator şi aranjor prolific, orchestrând numeroase piese clasice, pop şi rock, pentru orchestre precum New England String Ensemble şi solişti de talia Angelei Gheorghiu.

Începând din 2011, locuieşte şi lucrează, în cea mai mare parte a timpului, la Varşovia.